Veikkausmonopoli for Dummies
Veikkausmonopoli for Dummies
Blog Article
Hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että fyysinen monopoli ja kilpailluilla markkinoilla tapahtuva toiminta eriytettäisiin eri yhtiöihin Veikkaus-konsernin sisällä.
Se, miten Veikkaus ja Suomen valtio ovat kyenneet perustelemaan EU:lle näinkin pitkään, että rahapelimonopoli on oikea ratkaisu, on oma lukunsa.
Kun Veikkauksesta tuli todellinen rahasampo, valtio alkoi kiinnostua Veikkauksen omistamisesta. Yhtiö siirtyikin 1975 valtion haltuun ja järjestöt saivat kauppahintana tukevan jättipotin. Samalla niiden asema muuttui omistajasta yksinomaan edunsaajaksi.
Hän kirjoitti jo kesällä 2015 Yhteiskuntapolitiikka-lehteen, että rahapelijärjestelmän sisäänrakennettu kaksinaismoralismi käy lopulta liian Veikkausmonopoli vaikeaksi ja monopolista joudutaan luopumaan.
Urheilussa menestys ja raha kulkevat lähes aina käsi kädessä, eikä Suomi pysy tällä hetkellä kilpailijoidensa tahdissa. Muu maailma harppoo suurempine resursseineen tällä hetkellä Suomea karkuun.
Laajimmat politiikkatoimet liittyvät yrittäjä- ja työntekijäroolien muuttumiseen. Lainsäädännön tulisi mahdollistaa nykyistä sujuvampi liikkuminen roolista ja työsuhteesta toiseen. Yritysverotuksen pitää olla ennakoitavaa ja oikeudenmukaista.
Erillisen, ja jo aiemmin mainitun, työryhmän selvityksessä esille nousi nimittäin yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautunut pelaaminen, minkä todettiin kasvaneen.
»Rahapelaaminen ei kansainvälisen tutkimuksen perusteella ole kuitenkaan yhtä yksiselitteistä. Meillä on tähän keskusteluun ehkä valikoitunut sellaisia tutkimuksia, jotka antavat tukensa nykyiselle tilanteelle», Raento huomauttaa.
Veikkauksen toimet eivät ole kuitenkaan tyydyttäneet päättäjiä. ”Myyntitiskin” leveyttä olisi heidän mielestään lyhennettävä rutkasti enemmän.
Sen sijaan Veikkausyhtiön tulevaisuus ansaitsee tarkemman arvion. Veikkaus on saanut vuosikymmenien ajan kehittää lähes vapaasti toimintaansa.
Ehkä hymynkare on tullut myös yhtiön johdolle, joiden bonukset ovat osittain sidottuja yhtiön tulokseen. Yhtiön toimitusjohtajan Olli Sarekosken kuukausipalkka on 32000 euroa, kun taas varatoimitusjohtaja Nummikoski kuittaa Iltalehden tietojen mukaan 24000 euroa kuukaudessa.
Tästä huolimatta tiedon omistajuus ja käyttöoikeuksien hallinta ovat lainsäädännöllisesti ratkaisematta. Kuluttajat luovuttavat tietojaan eri palveluihin tietämättä tai tuntematta oikeuksiaan.
He, kun ovat puhuneet jo pitkään siitä, miten kestämättömän asetelman Veikkauksen monopoli luo monella tapaa. Tähän saakka nuo puheet ovat kantautuneet kuitenkin vain kuuroille korville.
Veikkauksen monopoli menee purkuun digitaalisen pelaamisen osalta, joten Suomessa ovat edessä melkoiset muutokset rahapelaamisen saralla.
Report this page